Hizmetlerimiz

Dr. Miray Yıldırım Pedodonti Kliniği

İlk Muayene ve Teşhis

İlk diş hekimi muayenesinin ilk süt dişi çıktıktan sonra (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) yapılması önerilmektedir. 6 aylık aralıklarla yapılan düzenli diş hekimi kontrolü ile ağız ve diş sağlığını tehdit eden her türlü sorun erkenden teşhis edilip; çocukların ağız ve diş sağlığının devamlılığı sağlanabilir.

Erken Çocukluk Çürüğü (Biberon Çürüğü)
Özellikle 71 aydan küçük bebek ve çocuklarda genellikle üst ön grup dişlerin diş etine yakın yüzeylerinde tebeşirimsi, beyaz nokta şeklinde başlayıp kısa sürede ilerleyen çürük tipine erken çocukluk dönemi çürüğü ya da biberon çürüğü denmektedir. Eğer zamanında fark edilmezse kısa sürede pek çok dişi etkileyen bir tablo oluşturmaktadır.

Tip 1

Erken Çocukluk Çürüğü

Tip 2

Erken Çocukluk Çürüğü

Tip 3

Erken Çocukluk Çürüğü

Tip 4

Erken Çocukluk Çürüğü

Koruyucu Tedaviler

Çocukların ağız ve diş sağlığının devamlılığının sağlanmasında koruyucu tedaviler önemli bir yer tutmaktadır. Bu tedaviler fluorid uygulamalarıpit ve fissür örtücüler ve erken kaybedilen süt dişlerinin yerinin korunmasını sağlayan yer tutucu uygulamalarıdır.

Fluorid; dişlerin yapısına katılarak onları kuvvetlendiren ve çürümesini engelleyen bir elementtir. Diş hekimi tarafından her yaş grubunda çocuğa uygulanabilen lokal uygulamalardır.

Fluorid

Fissür örtücüler, süt ve daimi azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde bulunan girinti ve oluklarının (pit ve fissürlerin) akışkan bir dolgu maddesi ile örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisidir.

Pit ve Fissürler

Travma veya tedavi edilemeyecek durumda olan erken dönem süt dişlerinin çekilmesinden sonra çekim boşluğunun korunması için önlem alınmazsa çocuğun çene ve dişleri arasındaki ilişkiler bozulacak ve ileri dönemde ortodontik tedavi görmek zorunda kalacaktır. Bu nedenle çekim sonrası sabit veya hareketli yer tutucular yapılır.

Tedaviler

Restoratif Tedaviler (Dolgular):  Dişin yapısal bütünlüğünün geri dönüşümsüz olarak bozulması sonucu oluşan çürük alanın temizlenerek diş dolgusunun yapılmasıdır. Çocuklar için beyaz dışında renkler de mevcuttur.

Restoratif Tedaviler

Paslanmaz Çelik Kuron: Dolgu ile restorasyon yapılması mümkün olmayan aşırı harap olmuş dişlerde, çürük aktivitesi yüksek olan çocuklarda  ve kanal tedavili dişlerin üst restorasyonlarında tercih edilebilmektedir.

Paslanmaz Çelik Kuron

Amputasyon (Kısmi Kanal Tedavisi): Çürüğün derin olması durumunda etkilenen pulpa dokusunun (dişin iç kısmındaki canlı sinir-damar dokusu içeren doku) bazı aletlerle kısmen uzaklaştırılıp dişin köklerinde kalan canlı damar sinir kısmının sağlıklı bir şekilde kalmasını amaçlayan tedavi şeklidir.

Kök Kanal Tedavisi:  Enfeksiyon bulunan veya travmaya uğramış süt ve daimi dişlerin tedavisinde dişi ağızda tutmak için kullanılan bir yöntemdir. Tedavi için birden fazla seans gerekebilmektedir. Alttan gelen daimi dişin hem kökü hem de içine konulan kanal dolgu malzemesini eritip sağlıklı bir biçimde sürebilmesi için; süt dişi kanal tedavisinde kanal dolumu süt dişinin kök erimesine uyumlu olan malzemelerle yapılmaktadır. Daimi diş kanal tedavisinde ise; kanal dolumu kalıcı kanal dolgu malzemeleri ile yapılmaktadır.

Diş Temizliği: Dişlerde bazen kullanılan ilaçlar, kromojen bakteriler veya yiyecekler ve içeceklerden kaynaklı olarak dişin dış yüzeyinde çeşitli renklenmeler görülebilmektedir. Etkin fırçalama yapılmadığının ve renklendirici içeren besinlerle beslenildiğinin bir göstergesi olan bu dışsal lekeler basit bir işlemle klinikte temizlenebilir.

Eğer renklenmeler; kullanılan bir ilaca bağlı olarak, travma sonrası dişin beslenmesinin bozulması ile, kanal tedavisi sonrası ya da tamamen genetik nedenlerden dolayı oluşan içsel renklenmeler ise yine klinik bir prosedür olan diş beyazlatma (bleaching) işlemi veya restorasyonlarla giderilebilirler.

Travma

Çocuklar ve aileleri için en üzücü durumlardan biri travma nedeniyle çocuğun dişinin kırılması, yerinden çıkması ya da yer değiştirmesidir. Özellikle dişin yerinden çıkması ve diş kırığı ile sonuçlanan diş travmalarında olay anından itibaren diş hekimine ulaşma arasında geçen süre ile kırılan diş parçasının veya dişin getiriliş şekli tedavinin başarısında büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle; diş travmalarında, travmanın şekli ve boyutu ne olursa olsun en kısa sürede mutlaka bir diş hekimine, mümkünse bir pedodonti uzmanına başvurulmalıdır.

Sedasyon / Genel Anestezi

Diş çürükleri çocukların sadece ağız ve diş sağlığını değil; aynı zamanda genel sağlığını, uyku düzenini ve psikolojisini de etkilediği için, tespit edildiği ilk andan itibaren en kısa sürede tedavi edilmelidir. Ancak diş hekimi korkusu olan, iletişim kurulamayan veya küçük yaştaki çocukların diş tedavileri; özellikle tedavi sırasında ani hareketler yaparak yaralanma riski oluşturdukları için diş koltuğunda yapılamamaktadır. Bu nedenle, planlanan tüm diş tedavileri genel anestezi altında tek seansta gerçekleştirilmektedir. Bu durum; hem aile ve hem de çocuk için büyük bir konfor oluşturmakla birlikte tedavinin başarı oranını da arttırmaktadır.